Nej tak til hovsa-indgreb på boligmarkedet
Man kan dårligt åbne aviserne for tiden, uden at der diskuteres indgreb på boligmarkedet. Baggrunden er at priserne er steget stærkt særligt i København. Og løsningerne, der kommer frem i debatten, peger på rentefradrag, det kommende nye skattesystem, krav til nye købere om størrelse på egenbetaling eller beskatning af gevinst ved boligsalg.
Lige nu ved ingen reelt hvordan boligmarkedet reagerer, efterhånden som samfundet lukkes op og vaccinerne dækker flere og flere. Erfaringerne med corona er indtil nu, at det er meget svært at forudse, hvordan det påvirker boligmarkedet. Faktisk har de fleste fremskrivninger af boligmarkedet i starten af corona vist sig at være ret dårlige.
Det er dog helt sikkert at regler om rentefradrag gælder for alle borgere i Danmark. Derfor vil det ramme på samme måde, uanset om det er en del af landet hvor priserne stiger hurtigt eller mere moderat. Det virker derfor ikke som den bedste ide. Dernæst vil en dæmper på boligmarkedet via mindre rentefradrag på ingen måde virke rimeligt for dem der for nylig har købt og dermed lagt deres privatøkonomi fast efter det gældende rentefradrag.
Mange peger på det nye skattesystem som løsningen. Med det nye system ophæves skattestoppet på boliger. Så begynder beskatningen at følge markedet. Og det kan så lægge en dæmper på udsving i priserne. Det nye system forventes først at træde i kraft den 1/1-2024. Det er jo flere år ude i fremtiden og påvirker vel næppe boligmarkedet i dag? Jo, det kan det faktisk godt gøre. For ét er hvornår det nye system træder i kraft. Noget andet er hvornår de nye vurderinger bliver udsendt.
For effekten på markedet kan begynde allerede når de nye vurderinger bliver sendt ud. Vil IT-systemet så være i stand til det? Sandheden er at sporene skræmmer. For udsendelsen af de nye vurderinger er blevet udskudt flere gange. Formentlig i frustration over dette har et flertal på Christiansborg besluttet et uafhængigt tilsyn af netop de nye vurderinger. De kommer med deres evaluering inden sommer. Altså en realistisk vurdering af hvad systemet kan og hvornår det kan det. Og hermed om tidsplanen holder, og hvornår udsendelsen af de nye vurderinger kan finde sted. Det betyder en del for hvor meget det påvirker markedet. Vi kender ikke svaret endnu. Men vi kender svaret snart.
Når vi kender svaret på de nye vurderinger og når vi ser effekten af at komme ud af corona – så har vi et realistisk billede af boligmarkedet. Ikke før. Begge dele ved vi nok meget mere om efter sommer. Desværre forstyrrer det ikke den offentlige debat. Men det virker ikke særlig klogt at lave indgreb, når vilkårene først kendes lige om lidt, og vi i øvrigt står i en så usædvanlig situation, som vi gør lige nu. Ellers ender vi med ”hovsa—indgreb”. Og det gavner ingen.