Ny uddannelse på branchens præmisser
Det er essentielt, at forbrugere bliver mødt med høj faglighed og høj kvalitet, når de er i kontakt med en ejendomsmægler. Det mener bestyrelsen i DE, og derfor har de besluttet, at akademiuddannelsen til ejendomsmægler skal revideres.

Mødet mellem ejendomsmæglere og forbrugere danner grundlaget for branchens ry. Selvom branchen er kommet langt, er der stadig plads til at optimere ejendomsmæglernes viden og derigennem forbedre branchens ry.
Det mener bestyrelsen i Dansk Ejendomsmæglerforening, og det har blandt andet dannet grundlag for beslutningen om at nytænke akademiuddannelsen til ejendomsmægler. Det fortæller Arne Madsen, MDE og bestyrelsesmedlem.
”Bestyrelsens ønske er i høj grad, at endnu flere bliver uddannet ejendomsmægler. Derfor satte vi gang i arbejdet med at skabe en uddannelse, hvor de fleste, der er i branchen, får lyst til at tage uddannelsen og også hænger i igennem hele forløbet, fordi fagene er mere målrettede mod hverdagen som mægler. Uddannelsen er simpelthen mere motiverende,” siger han.
Politisk ejerskab
Uddannelsens fokus skulle ændres fra at være meget finans-rettet til at have ejendomsmægler-fokus. I den proces har det været vigtigt for bestyrelsen, at mæglerne selv har været med til at definere, hvad en ejendomsmægler skal kunne, og dermed også hvad de skal lære på uddannelsen.
Den tidligere uddannelse bar nemlig præg af, at det ikke var praktikere fra branchen, der havde tilrettelagt fagenes indhold. Det havde derimod skolerne selv og finanssektoren.
”Det har været en politisk øvelse at tage ejerskab over indholdet i fagene. Vi har brugt mange år på at få den indflydelse på uddannelsen, og på først og fremmest at få en accept fra de andre parter omkring bordet. Men nu er vi kommet i mål med det,” siger Arne Madsen.
Man kan ikke ændre noget fra den ene dag til den anden. Det er et langt sejt træk, med ønsket om at høj faglighed belønner sig
Høj faglighed belønner sig
De første studerende på de tre nye fag Bolighandel 1-3 begynder i forårssemesteret 2022. Gradvist kommer nyuddannede ejendomsmæglere derfor til at gå ind i branchen med en anderledes tilgang og måske også en anderledes praksis. Ønsket er, at det på sigt vil føre til den samme høje faglighed og kvalitet.
”Man kan ikke ændre noget fra den ene dag til den anden. Det er et langt sejt træk, med ønsket om at høj faglighed belønner sig,” siger Arne Madsen.
Det skal bidrage til at motivere de, der er beskæftigede i branchen, men endnu ikke uddannet ejendomsmægler, til at tage uddannelsen. Håbet er, at de studerende i højere grad kan se et formål med at tage uddannelsen, og derfor ikke dropper ud. De kan se, hvad de kan bruge den til i praksis.
”Grundfagene var tidligere baseret meget på teori, men det har været vigtigt for os, at indholdet blev så virkelighedsnært som muligt. Dermed er uddannelsen bestemt ikke blevet nemmere, men den skulle gerne være blevet mere motiverende,” siger Arne Madsen.
”Jeg tror og håber på, at vi på den lange bane vil opleve, at der vil være en væsentlig større procentdel af de ansatte i vores branche, der tager uddannelsen,” siger Arne Madsen og tilføjer:
”På den måde kommer omverden til at opleve en højere faglighed og en højere kvalitet i mødet med ejendomsmægleren”.