Mere gennemsigtighed i tilstandsrapporterne
Alle der har kigget på bolig, er på et tidspunkt stødt på en tilstandsrapport. Men fremover bliver det forhåbentligt nemmere at gennemskue, hvad tilstandsrapporten egentlig betyder for boligen. Den 1. oktober blev der nemlig indført nye tilstandsrapporter.
Hvis du til efteråret skal ud at købe hus eller feriebolig, så får du nemmere ved at gennemskue boligens øjeblikkelige tilstand. Det betyder, at du også kan lave en mere præcis vurdering af, hvor mange penge du skal bruge på renoveringer, og hvor hurtigt det skal ske. For fra 1. oktober blev både tilstandsrapporterne og elinstallationsrapporterne lavet om, og de vil fremover komme i en mere forenklet version.
Det handler blandt andet om karaktersystemet med K1, K2 og K3, som man helt sikkert er stødt på, hvis man har været i gang med at købe nyt hus før 1. oktober 2020.
Begreberne, der angiver hvor kritisk en skade på et hus er, bliver nu erstattet med nye symboler. Dermed får man fremover som forbruger lettere ved at vurdere tilstanden på det hus, man overvejer at købe. Forhåbentligt gør det processen med huskøb mere overskuelig.
Fremover bliver K-begreberne erstattet af farvebetegnelser. Kritiske skader, som straks skal udbedres, markeres med et rødt hus i tilstandsrapporten. Alvorlige skader, der skal udbedres, men godt kan vente et par år, bliver markeret med gult. Mindre alvorlige skader bliver markeret med gråt, mens skader, der skal undersøges nærmere, bliver markeret med sort.
For selvom K1, K2 og K3 er velkendte for mange i ejendomsbranchen, så er det ikke nødvendigvis lige så gennemskueligt for en køber. Derfor er forventningen med de nye betegnelser, at det bliver nemmere og mere overskueligt for købere at orientere sig om tilstanden på et hus.
Tilstandsrapporterne har været udskældt, og de har været længe undervejs. Og de er heller ikke perfekte. Men jeg håber, at de nye tilstandsrapporter kan bidrage til en større gennemsigtighed for køberne. Det skal være nemt og trygt at købe hus hos en dansk ejendomsmægler.
En tilstandsrapport er ikke lovpligtig, men de udarbejdes alligevel ved stort set alle huskøb. Uden en tilstandsrapport kan sælger nemlig ikke tegne en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring er helt essentiel for sælger, fordi den kan frigøre det 10-årige sælgeransvar for skjulte skader på sin bolig. Dermed er sælger sikret, at hun ikke får det fulde ansvar for fejl og mangler i 10 år efter salget.
Samtidig er tilstandsrapporten din mulighed som køber for at se fejl og mangler ved en bolig, som man ikke nødvendigvis kan se med det blotte øje, da tilstandsrapporten er udarbejdet af en fagmand. Derfor er det en god idé altid at insistere på at se en tilstandsrapport for det hus, du er interesseret i at købe.
Udover den tydelige grafiske ændring i de nye tilstandsrapporter, så får man som forbruger også mulighed for at se rapporterne i et nyt digitalt univers, hvor man kan få ordningen forklaret i ord, billeder og på video.
Holdningen hos Sikkerhedsstyrelsen, som er dem, der har udviklet den nye huseftersynsordning, er, at forbrugerne med det nye system får en mere præcis varedeklaration, som er lettere at forstå, navigere i og lægge budget efter, end det hidtidige system har tilbudt.
Men som køber er det vigtigt at vide, at ens retsstilling i forhold til tegning af ejerskifteforsikringer ikke bliver ændret med den nye ordning. Fejl og skader vil blive vurderet ud fra samme retningslinjer som hidtil, men det vil bare se anderledes ud.
En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, og derfor vil der være mulighed for at støde på den gamle version indtil slutningen af marts næste år. Ligeledes vil der i overgangsperioden også være mulighed for at støde på den gamle elinstallationsrapport, da den er gyldig i et år.
Tilstandsrapporterne har været udskældt, og de har været længe undervejs. Og de er heller ikke perfekte. Men jeg håber, at de nye tilstandsrapporter kan bidrage til en større gennemsigtighed for køberne. Det skal være nemt og trygt at købe hus hos en dansk ejendomsmægler.