Kommuner bag bedre ejendomsdata
BBR, som kommunerne håndterer, er blevet markant forbedret, og det har udløst mærkbare forbedringer af statistikkerne for erhvervsejendomme og lokaler, melder Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. De forbedrede data afslører, at andelen af ledige butikslokaler er mindre end hidtil troet.
Kraftigt forbedrede data i Bygnings- og Boligregistret (BBR) indgik ved udgangen af 2020 for første gang i det kvartårlige Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler. Erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk kan derfor nu levere meget mere præcise statistikker over fx andelen af udbudte eller ledige butikslokaler, kontorer og lagerbygninger.
BBR-dataene er forbedret af Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteministeriet og landets kommuner, som løbende indsamler og kvalitetssikrer data til BBR, fx om nybyggeri og ombygninger. En af ændringerne er, at BBR-data hidtil ikke har skelnet mellem forskellige typer af erhvervslokaler – derfor har Ejendomstorvet.dk brugt andre datakilder og estimater, som var mindre præcise.
Det kvalitetsløft, som kommunerne og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen står bag, styrker Ejendomstorvet.dk’s datamateriale. Det er til gavn for såvel hele ejendomsbranchen som banker, Finanstilsynet, Nationalbanken og andre myndigheder, der bruger vores tal til at følge udviklingen på ejendomsmarkedet.
”Det kvalitetsløft, som kommunerne og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen står bag, styrker Ejendomstorvet.dk’s datamateriale. Det er til gavn for såvel hele ejendomsbranchen som banker, Finanstilsynet, Nationalbanken og andre myndigheder, der bruger vores tal til at følge udviklingen på ejendomsmarkedet. Tidligere måtte vi støtte os til en række lokale opgørelser, stikprøver og estimater, fordi BBR ikke var tilstrækkeligt detaljeret,” forklarer Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening. Ejendomstorvet.dk er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk, og portalen har over 180.000 besøg hver måned.
Det nye, forbedrede datamateriale kortlægger, at der reelt er væsentligt flere/større butiksarealer end hidtil vurderet ud fra tidligere skøn og kilder – det betyder, at andelen af udbudte eller ledige butikslokaler er tilsvarende lavere end hidtil troet. Til gengæld er der færre kvadratmeter lagerbygninger og fabrikshaller end hidtil skønnet, så andelen af den type udbudte lokaler er større end hidtil troet.
Reelt er omkring 3,4 procent af butikslokalerne udbudte, mens det tidligere skøn lå på over 6 procent. Udbuddet har ligget nogenlunde konstant gennem 2020 trods coronakrisen.
Udbud på landsplan lige nu
- 9.100 lokaler og erhvervsejendomme udbudt til salg eller leje.
- Heraf knap 1.600 lokaler til butikker, caféer, spisesteder og takeaway-forretninger.
”Vi er glade for, at BBR-dataene er blevet mere detaljerede og viser, at der er markant flere butikslokaler end skønnet ud fra de tidligere data. Dermed har vi reelt lavere tomgang, end alle troede, og det kan være en fordel, når investorer i detailejendomme sammenligner med fx Norge og Sverige. Dele af detailhandlen står dog stadig over for strukturelle udfordringer, fx med øget nethandel, så det er fortsat et område, kommunerne bør følge tæt, fx i det løbende arbejde med at byudvikle og planlægge,” siger Per Nyborg, partner i Institut for Center-Planlægning, som rådgiver blandt andre kommuner og butikskæder.
På landsplan er 9.100 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg på Ejendomstorvet.dk, heraf knap 1.600 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway-forretninger.
Danmark har, ifølge de nye, forbedrede BBR-data, 18,3 millioner kvadratmeter lokaler til butikker og spisesteder, og i 4. kvartal var 622.800 kvadratmeter udbudt til leje eller til salg. På landsplan svarer det til en udbudsprocent på 3,4 – højest ligger København by med 4,4 procent og Sydjylland med 4,2 procent.
Kontaktoplysninger
- Per Nyborg, Institut for Center-Planlægning - 40 50 04 33
- Mette B. Dehn, marketing- og kommunikationschef, Ejendomstorvet.dk – 20 66 12 74
