09. november 2022

Du har kun et liv

Boligmarkedet er altid et godt emne i medierne. Men det er ikke så sort og hvidt. Det er vigtigt at få mere livsvisdom i boligkøbet, mener Ole Hækkerup, direktør i DE.

001 220505 Pressebilleder Ole Hækkerup

Boligmarkedet er altid et godt emne i medierne. Så går det op. Så går det ned. Det samme gør stemningen alt efter den seneste tendens eller de seneste prognoser

Er det nu, jeg skal købe en bolig? Og hvad med renten? Hvor går den hen? Og hvad betyder det for mig Der er nogen, der ligefrem er ude og overveje, om man hellere skal bo til leje i et halvt eller helt år.

Jovist, det økonomiske betyder da noget. Men det er vigtigt at få mere livsvisdom i boligkøbet. For langt henad vejen handler boligjagten om at finde et hjem, der opfylder et behov og indfrier drømme. Og det gør boligen stadigvæk trods den aktuelle uro i verden og de stigende renter.

En bolig skal aldrig købes for at tjene penge. Man skal i stedet kigge på ens situation og se på, hvad behovet er. Har man brug for en større lejlighed – eller er det måske haven, der trækker? Eller er det fordi, man vil tættere på jobbet, studiet eller noget helt tredje?

Med andre ord, så skal man kigge på livskvaliteten. Giver det mig noget at flytte? For der er vel aldrig et helt perfekt tidspunkt at købe bolig på. Der vil altid være nogle tanker, om det måske bliver bedre i morgen. Man kan lige så godt springe ud i det. For ingen ved, hvad morgendagen bringer.

At købe en bolig er næsten altid en god investering, set over mange år. Faktisk viser historikken, at det kun er meget sjældent, at man taber penge på en bolig, man har haft i 10 år.

Hvis man alligevel skal se på det som en investering, er det afgørende ikke, hvornår man køber boligen, men hvor lang tid man har den. Og det handler jo om, hvor man er i livet. Er det her, børnene skal vokse op? Er det drømmeboligen, når børnene er flyttet hjemmefra? Det er de vigtige spørgsmål. For de handler om livskvalitet og rammen om det gode liv. Man skal købe en bolig for at bo i den. Kynisk kan man sige, at det er bedre at købe den rigtige bolig på det forkerte tidspunkt end at købe den forkerte bolig på det rigtige tidspunkt.

Som ejer vænner man sig til at betale af på gælden i stedet for at betale husleje til en udlejer. Ved at betale af på gælden stiger ens formue lige så stille og roligt. Samtidig stiger – over mange år – priserne på fast ejendom. For som nævnt tidligere; nogle gange går det op, og andre gange går det ned.

At købe en bolig bør handle om alt andet end at spekulere i, hvornår man træder ind på boligmarkedet. Selvfølgelig skal man prøve at få en god pris. Men grundlæggende bør ens køb af bolig handle om det gode liv, ikke om boligen som spekulation. For du har kun et liv.